Kuchnia gdańska

kuchnia gdańskaNa początku warto podkreślić to, iż wiele osób powątpiewa w istnienie kuchni gdańskiej, mimo że w licznych kawiarenkach serwowane są przysmaki kuchni gdańskiej lub starogdańskiej.

Trzeba powiedzieć o tym, iż posiadamy informacje na temat tego, jak niegdyś żywili się gdańszczanie, ale wzmianki o tym, jak przygotowywano poszczególne potrawy są bardzo ubogie.

Otóż , wiadomo, że w okresie średniowiecza w tamtym regionie uprawiano m.in. żyto, bób, marchew, soczewicę, kapustę, buraki oraz hodowano drzewka owocowe. Poza tym, żywiono się dziczyzną, której nie brakowało w okolicznych lasach i rybami. Dlatego w jadłospisie pojawiały się proste dania, do których przyrządzenia nie stosowano wielkiej ilości przypraw. Mowa tu głównie o zacierkach, prażuchach, kaszy, bryjach, natomiast do rzadkości należał chleb i kołacze. Potrawy przepijano wodą, kwasem chlebowym i piwem, a także miodem pitnym, na który mogli pozwolić sobie tylko bogatsi gdańszczanie. Oczywiście w czasach krzyżackich nie zmieniło się wiele w tradycyjnym menu, bowiem w dalszym ciągu jego podstawą była dziczyzna i ryby.

Z pewnością, rozwój Gdańska po powrocie do Polski, a także bogacenie się mieszkańców i liczne kontakty z cudzoziemcami miały znaczny wpływ na wprowadzenie nowych dań do kuchni gdańskiej. Przede wszystkim, na stołach zaczęły się pojawiać dotąd nieznane potrawy mięsne, m.in. czarna dziczyzna z musem jabłkowym lub mięso siekane z chrzanem, galareta z cebulą, pasztety i sery. Oprócz tego, zaczęto doceniać pieczywo, gdyż coraz częściej w sklepach pojawiały się różne gatunki chleba, wśród których wyróżniały się wyroby domowe, razowe, pytlowe, okrągłe-holenderskie, francuskie. Na uwagą zasługują również przepyszne obwarzanki oraz pierniczki, ciastka ziołowe, sucharki pszenne oraz strucle. Trzeba powiedzieć o tym, iż wyżej wspomniane potrawy gościły na stołach przez XVI, XVII, XVIII wiek.

Warto podkreślić, że w tym czasie najsmakowitsze uczty miały miejsce w Dworze Artusa, gdzie najpierw serwowano ryby – gotowane i smażone, np. łososie, kolejno zupy, pieczeń, a główną potrawą była gęś nadziewana jabłkami i małymi ptaszkami. Poza tym, dania przyprawiano głownie korzeniami, chrzanem, cebulą. Ponadto, w kuchni stosowano rodzynki, migdały, anyżek, kapary. Na zakończenie wieczerzy serwowano tort, zwykle migdałowy lub jabłeczny. Natomiast wśród napojów należy bezwzględnie wymienić kawę, legendarny goldwasser, czyli złotą wódkę oraz elektorówkę, tatarakówkę.

Obecnie, kuchnia gdańska jest wzbogacona o dania pochodzące z całego świata, chociaż zapewne w menu odnajdziemy wiele regionalnych przysmaków wspomnianych powyżej. Jedno nie ulega wątpliwości, specjały prosto z pięknego Gdańska są przepyszne i na pewno warto je skosztować.

(Visited 8 times, 1 visits today)